Lysti

Lysti muutti meille helatorstaina 2014. Se on pelastettu alunperin espanjalaiselta kunnalliselta koiratarhalta ja tuotu Suomeen kotihoitoon Espanjan koirat-järjestön kautta. Lystin taustasta ei ole tietoa, mutta se on alusta asti viihtynyt autossa, ratikoissa, kahviloissa ja kulkenut sujuvasti kaupunkiympäristössä, joten ehkä sillä on pentuaikana ollut jotain positiivisia kokemuksia kaupunkielämästä. Lysti oli meille tullessaan noin 10 kuukauden ikäinen. Se oli silloin sosiaalinen niin muita koiria kuin ihmisiäkin kohtaan. Lysti on alusta asti ollut sisäsiisti eikä sillä ollut mitään haasteita kotielämän opettelussa. Nykyään Lysti kyllä vahtii kotiaan haukkuen ja suhtautuu varautuneesti perheen ulkopuolisiin ihmisiin.

Lystissä on aimo annos vesikoiraa ja ripaus jotain muutakin. Sen käytös on hyvin vesikoiramaista ja toisaalta monen mielestä varsin lapinkoiramaista eli ääntä tästä neidistä lähtee. Hippa ja Lysti olivat alusta asti leikkisiä keskenään, mutta Hippa tuntui toisinaan höynäyttävän Lystiä. Useamman kerran todistin tilannetta, jossa Lysti makoili rauhallisena yhdellä koirapedeistämme ja Hippa tuli paikalle. Se ei häätänyt Lystiä makuupaikaltaan, vaan kävi hakemassa pallon lelukorista. Hippa laski pallon keskelle lattiaa ja jäi odottamaan. Lystin intohimona ovat pallot, joten se nousi ja meni kiireesti pallon luokse päästäkseen leikkimään. Hippa käveli tyynesti Lystillä olleeseen petiin nukkumaan ja Lysti jäi hölmistyneenä seisomaan lattialle pallon viereen. Hipan sairastelun voimistuessa se alkoi rähistä Lystille milloin mistäkin. Kun Hippa sitten nukkui pois, niin Lysti oli hyvin surullinen. Se lakkasi syömästä ja tuijotti vain ikkunasta ulos parin viikon ajan. Onneksi naapurustosta löytyi mieluisa koirakaveri, joka auttoi elämänilon löytymisessä.

Sisällä Lysti viihtyy kainalossa köllöttelemässä, mutta ulkona se on vauhdikas ja kaikkea muuta kuin rauhallinen. Lystin kanssa on harrastettu rally-tokoa, noseworkia, agilitya, doboa, jäljestystä, kanttarellien etsintää sekä kokeiltu erilaisia kursseja kuten do as I do:ta. Lystillä kuitenkin todettiin nivelrikko, mikä on pudottanut vauhdikkaat harrastukset pois ja olemme keskittyneet enemmän hajutyöskentelyyn. Lysti on osallistunut Smartdog-testiin, jonka mukaan sillä on erinomainen muisti, eleiden lukutaito sekä itsehillintä. Omasta mielestäni Lystin itsehillintä arjessa ei ole kovin vahva.